Sol og sommer er lig med solskoldning og solskader på huden

Udgivet den: 29/02-2024

Solkeratose er en hudforandring, der skyldes solens skadelige påvirkning af huden.  Forandringerne kommer på de mest soludsatte områder som hårbund, ansigt, skulder og underarme. Sådan en hudforandring kan udvikle sig til hudkræft af typen pladecellekræft.

I langt de fleste tilfælde kan hudens eget immunforsvar reparere celleskaderne i huden. Men ved meget dyrkning af solbadning/solarie kan hudforandringen udvikle sig til hudkræft.

Hvordan undgår du at få solskoldning

Du bør undgå stærkt sollys, især midt på dagen om sommeren. Du bør også bruge en hovedbeklædning, fx en bredskygget hat, som giver skygge til ansigt og ører. Brug en solcreme med en høj faktor, når du er ude i solen – og husk at beskytte håndryggene.

Er du blevet solskoldet, kan du bruge lindrende cremer med Aloe Vera.

Faaborg Pharma har en Relief Sunburn gel, der kan anbefales.

Når der er sket en celleforandring i huden (solkeratose), er der flere former for behandling:

  • Behandling med medicinske cremer – er bedst til små områder
  • Frysebehandling og/eller afskrabning af solskaderne
  • Fotodynamisk behandling, hvor huden bliver smurt ind i creme og derefter belyst med rødt lys

Mere alvorlig form for hudkræft er malignt melanom også kaldet modermærkekræft.

Modermærkekræft adskiller sig væsentligt fra den anden hudkræftform, da det opstår i kroppens pigmentceller. Cirka 90 procent af modermærkekræfttilfælde kan relateres til sollys eller solariebrug, mens cirka 10 procent er genetisk betinget. Modermærkekræft viser sig ofte som en brun/sort/rød plet eller knude i huden, men kan variere meget i udseende. Denne kræftform er mere aggressiv og har en alvorligere prognose, da den kan sprede sig til lymfevæv og andre organe